Candelaria bedevaartsoord

Basílica de Nuestra Señora de La Candelaria

Het Bedevaartsoord, Candelaria is gelegen op ongeveer 15 kilometer van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife en telt ongeveer 27.000 inwoners. De grote trekpleister van Candelaria is de Basílica de Nuestra Señora de La Candelaria, die werd ingewijd in 1959. Deze relatief jonge basiliek telt drie torens en het interieur bevat verder opvallende muurschilderingen.

Candelaria is het grootste bedevaartsoord van Tenerife.

Vanaf het plein loopt er een autovrije straat (Calle Obispo Cácares) richting het noorden. Deze straat telt vele leuke winkeltjes, o.a. souvenirs, kledij etc…

Candelaria heeft een vissershaven en een mooie wandelpromenade langs de zee. Heel rustgevend is het geruis van de zee die over de keien rolt, ter hoogte van de grot van de Zwarte Madonna.

Een geleid bezoek aan Candelaria en andere historische plaatsen is zeker aan te bevelen.

De Zwarte Madonna

Het beeld van de Maagd van Candelaria, de Zwarte Madonna of “La Morenita“, de patroonheilige van de Canarische Eilanden, maakt Candelaria tot een bedevaartsoord voor de katholieken op de Canarische Eilanden. 

De legende verteld dat in 1392 twee Guanchen het beeld van de Zwarte Madonna op het strand vonden en het vervolgens in een grot plaatsten.

Na een storm in 1826 verdween het beeld terug in de zee. Het was de kunstenaar Fernando Estévez die een nieuw beeld van de Virgen de Candelaria maakte dat in 1958 een plaats vond in de basiliek van Candelaria. 

Fiesta voor Virgen de Candelaria

Twee keer per jaar komen pelgrims van heel Tenerife naar dit belangrijke bedevaartsoord.

  • De eerste keer, 2 februari, op de naamdag van de Virgen van Candelaria.
    Tijdens de nacht van 1 op 2 februari is er de Procesión de Las Candelas, de kaarsen-Processie. De lichten van de stad worden gedoofd tijdens deze optocht en terwijl bidden de gelovigen een rozenkrans.
  • Op 15 augustus gaat de tweede viering van de Heilige Maagd door. De dag ervoor al wandelen er duizenden bedevaarders vanuit alle hoeken van het eiland richting Candelaria als boetedoening. Op de Spaanse televisie wordt het evenement rechtstreeks uitgezonden.

Negen Guanches voor de negen “Menceyes”

Aan de Plaza de la Candelaria ziet men ook de indrukwekkende negen bronzen beelden van de Guanche-koningen (los Menceyes), waarvan kleine exemplaren te koop worden aangeboden in de diverse souvenirwinkeltjes.

Letterlijke betekenis van Guanche: “mens van Tenerife”.

Guanche is de benaming van de oorspronkelijke bewoner van de Canarische eilanden. Het is de samentrekking van twee woorden van de toenmalige taal:

  • Guan (mens)
  • Chinet (Tenerife)

Volgens de Spanjaarden waren de Guanchen grote mensen (ongeveer 1,80 meter) met ietwat dikke lippen, blond haar en blauwe ogen. Volgens oude geschriften leefden de Guanchen nog in het stenen tijdperk, met weinig ontwikkelde landbouw en een heel rudimentair pictoraal geschrift. De taal die gesproken werd staat nu bekend als Guanche. Overblijfselen van hun cultuur zijn onder meer: de grotten, aardewerk, petroglieven (rotstekeningen) en de gefloten taal Silbo.

Negen koninkrijken

Menceyes van Tenerife - Negen koninkrijken
  1. Acaimo: Mencey de Tacoronte.
  2. Adjona: Mencey de Abona.
  3. Añaterve: Mencey de Güímar.
  4. Bencomo: Mencey de Taoro.
  5. Beneharo: Mencey de Anaga.
  6. Pelinor: Mencey de Adeje.
  7. Pelicar: Mencey de Icode.
  8. Romen: Mencey de Daute.
  9. Tegueste: Mencey de Tegueste.

Kledij, wapens…

De Guanches droegen kleding gemaakt van geitenvellen of geweven uit plantaardige vezels genaamd Tamarcos. Ze hadden een voorliefde voor sieraden en halskettingen gemaakt van hout, been of schelpen. Kralen werden gemaakt van gebakken aarde, met gladde of gepolijste oppervlakken, meestal zwart of rood van kleur. Ruw aardewerk, meestal zonder decoraties, of enkel versierd met inkervingen gemaakt met de vingernagel, werd ook teruggevonden.

tamarcos kledij Guanche

De wapens van de Guanchen werden hoofdzakelijk vervaardigd van hout, obsidiaan (vulkanisch glas) en steen. Onder meer speren van 1 à 2 meter lengte, knotsen en schilden. 

Hun woningen bevonden zich in natuurlijke of kunstmatige grotten in de bergen. Ofwel bouwden zij kleine ronde huizen in gebieden waar grotwoningen niet mogelijk waren.

Sfeerfilmpje van Candelaria

1 reactie

  1. dinsdag 29 januari 2019

    […] Donderdag 2 februari is een officiele feestdag, banken, Mercadona etc… zijn dan gesloten wegens de viering van de Virgen de la Candelaria 2017, ook wel Fiesta de las Candelas (Feest met kaarsen) genaamd. Op de Canarische eilanden is dit een groot feest, vooral in Candelaria. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.