Naar Tenerife vliegen, wat moet je doen?

Naar Tenerife vliegen in het vliegtuig

Mondmasker is verplicht

De passagiers zijn verplicht een mondmasker te dragen vanaf ze aankomen op de luchthaven van vertrek en ook aan boord van het vliegtuig. Er wordt gevraagd om genoeg mondmaskers mee te nemen voor heel de vlucht, aangezien om de 4 uur het mondmasker moet worden vervangen.

Indien nodig kunnen er tijdens de vlucht extra mondmaskers worden aangekocht (tot uitputting van de voorraad).

Gebruikte maskers moeten in speciale zakjes worden gedeponeerd en mogen niet op de stoelen of op de grond blijven liggen.

Bij de gebruikelijke veiligheidsdemonstraties zullen stewardessen nu ook demonstreren en uitleggen hoe de mondmaskers tijdens de vlucht moeten worden gebruikt, en wat er in geval van nood moet worden gedaan.

Passagiers kunnen de toegang tot het vliegtuig worden geweigerd als ze geen masker dragen.

Zo weinig mogelijk verplaatsen tijdens de vlucht

Afhankelijk van het type vlucht en “voor zover mogelijk” moeten de passagiers voldoende afstand van elkaar houden, behalve als ze lid zijn van hetzelfde gezin of begeleider zijn van personen met beperkte mobiliteit of van bejaarde personen.

De passagiers moeten zich tijdens de vlucht zo weinig mogelijk verplaatsen aan boord. De diensten tijdens de vlucht worden tot het absolute minimum beperkt.

Eten en drinken, indien geserveerd – meestal alleen op lange-afstandsvluchten – zal in verzegelde containers worden geserveerd, en er is geen verkoop van taxfree artikelen.

Er wordt ook gevraagd om zoveel als mogelijk met een kaart te betalen in plaats van met contant geld.

Wat als iemand tijdens de vlucht Covid-19 symptomen begint te vertonen?

Iedereen die Covid-19 symptomen vertoont, kan de toegang tot het vliegtuig worden geweigerd en zal indien nodig worden getest en geïsoleerd.

Volg hier het actuele Corona nieuws in Tenerife

Wie tijdens de vlucht symptomen begint te vertonen, zal zoveel mogelijk worden geïsoleerd, afhankelijk van de bezetting van het vliegtuig, maar meestal in een stoel aan het raam op de laatste rij, en het dichtstbijzijnde toilet zal alleen voor het gebruik van die persoon zijn.

Begeleiders die reizen met iemand die tijdens de reis symptomen begint te vertonen, moeten ook worden geïsoleerd, zelfs als ze er gezond uitzien, en er zal slechts contact zijn met één en hetzelfde bemanningslid, die altijd bescherming (PBM’s) draagt, en ook degene is die al in de buurt van de “verdachte passagier” is geweest.

Het wordt ook onmiddellijk na landing gemeld bij de gezondheidsautoriteiten en de gegeven instructies moeten worden opgevolgd.

Alle reizigers die binnen twee rijen van de “verdachte passagier” hebben gezeten, worden ondervraagd en hun contactgegevens worden opgenomen om ervoor te zorgen dat zij kunnen worden gecontroleerd.

Alle gevallen, of mogelijke gevallen, van Covid-19 die voor, tijdens of na de vlucht worden ontdekt, moeten onmiddellijk aan de autoriteiten worden gemeld, en lijsten van passagiersgegevens moeten gedurende ten minste vier weken na de vlucht worden bewaard voor het geval dat de gezondheidsdienst toegang tot die gegevens nodig acht.

Ventilatie aan boord

Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht alle maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de passagiers niet langer dan 30 minuten aan boord van het vliegtuig verblijven zonder dat er goede ventilatie is.

De vereniging van Spaanse luchtvaartmaatschappijen (ALA) en epidemiologen hebben bevestigd dat, hoewel een vliegtuigcabine een gesloten ruimte is, de ventilatiesystemen ervoor zorgen dat de lucht aan boord veiliger is dan op de grond.

Meer recentelijk is ontdekt dat het risico op Covid-19 niet zo groot is bij het aanraken van oppervlakken – hoewel dit zoveel mogelijk moet worden vermeden – als door het inademen van deeltjes in de lucht.

Deze deeltjes worden niet alleen uitgestoten door hoesten of niezen; studies hebben aangetoond dat praten, schreeuwen, lachen, zingen of enig ander gebruik van de stem deze deeltjes kan verspreiden, en hoe luider de stem wordt verheven, hoe groter het aantal losgelaten deeltjes is en hoe verder deze kunnen reiken.

Daarom moeten slechthorenden hun hoorapparaat dragen, vooral als ze begeleid worden, om te voorkomen dat iemand tegen hen moet schreeuwen.

Hoe de gezondheidsverklaring (FCS Form) invullen?

Bijgewerkt 3 juli 2021

Het is belangrijk om je vertrek goed voor te bereiden.

Het invullen van een gezondheidscontrole formulier (FCS Form) met contactgegevens is een vereiste om naar Spanje te kunnen reizen, en passagiers moeten worden geïnformeerd over de gevolgen van het niet nakomen van deze verplichting.

Het formulier, dat bekend staat als een “health monitoring form” (Formulario de Control Sanitario, of FCS), bevat vijf rubrieken: persoonlijke gegevens, vluchtgegevens, historiek van je reizen, je gezondheidsverklaring (inclusief aanvinken dat je een negatief testresultaat bijhebt) en tenslotte je bevestiging en akkoord.

Het moet 48 uur voor de reis worden ingevuld (de eerste 2 stappen kunnen op voorhand worden ingevuld, maar de gezondheidsvragen – stap 3 t/m 5 – zijn pas 48 uur voor de reis beschikbaar).

Het formulier kan online worden ingevuld via de Spain Travel Health website, ofwel via de mobiele telefoon App SpTH.

Invullen contactgegevens

 • Naam
 • Voornaam
 • Paspoort of ID kaart nummer
 • Vluchtnummer
 • Datum van aankomst
 • E-mail adres
Documento Spain Travel Health

Vervolgens invullen code ontvangen via E-mail

Na invullen van de contactgegevens (zie hierboven), ontvang je een E-mail met een “security code”, die vul je in om verder te gaan met de 5 volgende stappen. Klik op deze link om verder te gaan.

Degenen die de E-mail niet vinden in hun inbox moeten hun spam-folder controleren.

Code invullen, per E-mail ontvangen

Invullen Step 1 tot en met Step 5

Nu kan je beginnen aan de volgende 5 stappen.

Step 1: invullen Naam, Voornaam, geslacht, telefoon met prefix, adres in thuisland.

Step 2: invullen vluchtgegevens, maatschappij, vluchtnummer, zetelnummer*. datum van aankomst, adres van je verblijf (hotel of appartement), enkel de “City/town” en “Region/Autonomous city” (Canarias) is verplicht in te vullen).

*Voor het formulier is het nummer van uw zitplaats op de vlucht nodig, dus voor willekeurig toegewezen zitplaatsen moeten passagiers online inchecken om het zetelnummer te bekomen.

Is je zitplaats nummer nog niet bekend, vul dan 1A in, dat werkt ook

Het niet kennen van het adres van uw hotel of resort is geen probleem: de naam van de stad (City/town) of de autonome regio (Region/Autonomous city) zijn de enige vereiste locatiegegevens.

Step 3 t/m 5 kunnen pas ingevuld worden 48 uur voor vertrek.

Step 3: invullen land van herkomst en selecteren in welk gewest u woont (Vlaams, Wallonië of Brussel) en lijst van alle bezochte landen de afgelopen 14 dagen, reden van je reis.

*Step 4: (wanneer u uit een groene zone komt), enkel aanvinken of u in contact bent geweest met iemand die Covid-19 heeft de afgelopen 14 dagen.

*Step 4: (wanneer je uit een oranje of rode zone komt) aanvinken of u in contact bent geweest met iemand die Covid-19 heeft de afgelopen 14 dagen, type en reden van Certificaat aanvinken.

Invullen van de Certificaat informatie (naam, geboortedatum, uitgevoerde test, datum test, resultaat en tenslotte het land.

Let op: vul de naam exact in, zoals op je Covid certificaat staat, anders riskeer je een error!

*u krijgt één van de twee formulieren te zien, afhankelijk wat je hebt ingevuld als gewest in Step 3, en of dit een groene zone of een oranje/rode zone is.

Step 5: invullen dat je akkoord bent jezelf te isoleren indien je symptomen vertoont en de gezondheidsdienst zal inlichten. Bevestigen voor waarheid.

Daarna zie je een scherm met “Form Completed Correctly” met de waarschuwing (in het rood) dat je het negatieve testresultaat moet bijhebben.

Je zal een E-mail ontvangen met je persoonlijke QR-code. Die kan je afdrukken en/of bewaren op je GSM. Niet vergeten, want deze QR-code moet je tonen op de luchthaven van aankomst.

Klik hieronder op een afbeelding om te vergroten, daarna op de pijlen rechts en links om resp. de volgende of vorige afbeelding te zien.

Iedereen moet zijn eigen formulier invullen

Iedereen moet het formulier invullen wanneer hij/zij naar Spanje reist, ongeacht zijn/haar leeftijd, nationaliteit of waar hij/zij vandaan komt – dat wil zeggen dat zelfs langdurig ingezetenen met een vaste verblijfplaats in Spanje, of Spanjaarden die daar fulltime wonen, dit moeten doen wanneer zij terugkeren na een vakantie.

De formulieren zijn slechts geldig voor één enkele vlucht.

Aangezien elke passagier een ingevuld formulier nodig heeft, moeten kinderen, gehandicapten of ouderen die dit niet zelf kunnen invullen, hun gegevens laten invullen door een “verantwoordelijke” – en het is de verantwoordelijkheid van deze persoon om ervoor te zorgen dat de ingevulde gegevens correct zijn.

Als de reiziger geen mobiele telefoon heeft die toegang geeft tot Google Playstore/Apple App Store, of geen geheugenruimte heeft om een App te downloaden – of van buiten de EU komt waar de roamingkosten daarvoor hoog zijn – kan hij of zij het formulier online invullen via de website spth.gob.es, die in verschillende talen beschikbaar is (Engels, Spaans, Frans en Duits).

QR-code

Deze QR-code kan door het personeel van de gezondheidscontrole op de luchthaven van aankomst worden gescand of de passagiers kunnen dit zelf doen op de voorziene scanners.

De QR-code moet op de luchthaven worden getoond.

Iedereen onder de 18 jaar die alleen reist, moet zijn QR-code bij zich hebben, zelfs als het zijn ouders of wettelijke voogden zijn die het formulier in hun naam hebben ingevuld.

Naar Tenerife vliegen of naar Spanje - voorbeeld van de QR-code

Privacy, wie gebruikt de ingevulde gegevens?

Alleen de gezondheidsdienst gebruikt de gegevens, en de data worden nooit aan andere organisaties doorgegeven.

Wat bij annulatie of wijziging gegevens?

Als een passagier zijn of haar reis afbreekt of op een andere manier wordt geannuleerd, hoeven de formuliergegevens niet te worden gedeactiveerd of van de SpTH-site te worden verwijderd – deze worden binnen drie maanden automatisch gewist.

Formulieren kunnen niet worden gewijzigd of gecorrigeerd als ze eenmaal zijn ondertekend en de QR-code is geopend, maar als er voor aankomst informatie verandert, moet de passagier dit bij aankomst in Spanje melden bij de gezondheidscontrole.

99 reacties

 1. Guy schreef:

  Dag Philippe,

  Op deze pagina van de Spaanse overheid vind je alle nodige informatie:
  https://spthm.puertos.es/

  Goede reis,
  Guy H.

 2. Philippe schreef:

  Beste

  ik ga reizen met de ferry vanuit Huelva. Is de regelgeving idem?

  Dank u

 3. Guy schreef:

  Dag Annelot,

  Ik zou het vluchtnummer van de uiteindelijke bestemming invullen.
  Zolang uw transit minder dan 24 uur is, zal er geen probleem zijn. Hou in ieder geval uw ticket van de eerste vlucht (België-Madrid) bij, moest er naar gevraagd worden.

  Prettige vakantie,
  Guy H.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.