DrieKoningen in Tenerife

DrieKoningen in TenerifeDriekoningen het grootste feest voor de Spanjaarden

Driekoningen in Tenerife

Zowel voor de kinderen als voor de volwassenen is Driekoningen hét feest waar heel het jaar wordt naar uitgekeken, te vergelijken met het Kerstfeest of Sinterklaas in de Lage landen.

6 januari is een officiële feestdag in Spanje. Daarom zijn de banken, Mercadona, scholen etc… gesloten.

Roscón de Reyes

Driekoningen in Tenerife met de typische koningstaart

Met DrieKoningen bakken de bakkers een speciaal gebak in de vorm van een “O” (de rosca de reyes of roscón de reyes, de ring van de DrieKoningen).

Elk jaar eten de Spanjaarden om Driekoningen te vieren zo’n 30 miljoen Roscones de Reyes – traditionele ringvormige cake, vaak gebakken met citrusschil en/of oranjebloesemwater, en bedekt met suiker, amandelen en gekonfijt fruit.

Recepten en formaten voor deze traditionele koningstaart variëren, maar bijna allemaal bevatten ze een boon en/of een beeldje, waarvan vaak wordt gezegd dat het het Christuskind voorstelt. Na het aansnijden van de taart wordt degene die de boon krijgt, gezegend met geluk en krijgt hij de papieren kroon. Degene die het beeldje heeft, mag het volgend jaar de Roscón de Reyes kopen.

De oorsprong van de Roscón de Reyes of koningstaart gaat terug tot Frankrijk tijdens de Middeleeuwen. In de westerse christelijke traditie wordt met Driekoningen het bezoek gevierd van de bijbelse Wijzen aan het Christuskind in de stal van Bethlehem. De vooravond van Driekoningen, bekend als Twaalfde Nacht, is de laatste dag van het kerstseizoen, en Driekoningen zelf (6 januari) is het begin van het Driekoningen-seizoen en de taart wordt geserveerd als een viering van dit seizoen.

Tegenwoordig worden de roscones gevuld met room en zijn steeds populairder.

Waar koopt men de beste DrieKoningentaart?

Volgens een onderzoek eind 2021 zijn hier de meest smakelijke taarten te verkrijgen:

  • De Roscón de Nata (roomkoningentaart) van El Corte Inglés (17,59€ per kg) scoorde het hoogst, met een totaal van 63 punten op 100. Het deeg werd als licht beschouwd, met een “delicate sinaasappelbloesemsmaak” en de vulling werd als “zeer romig” beschouwd. Bovendien had deze een betere vetverhouding dan de andere onderzochte roscóns.
  • Op de tweede plaats kwam de roscón de Reyes van Eroski (12,49€/kg), die in totaal 58 punten kreeg
  • Vervolgens de taart van Dia (12,71€/kg) met 57 punten.
  • De voordeligste versie is die van Lidl met 50 punten en een prijskaartje van slechts 6,66 €/kg uitgeroepen tot de beste koop.
  • Vijf van de geteste producten haalden het niet bij de OCU-testers, namelijk de roscones van Ahorramás, Alcampo, Aldi, Hiper Usera en Mercadona.

In het algemeen betreurt de Consumentenbond (OCU)het buitensporige gebruik van additieven in alle geteste commerciële roscones en raadt zij de mensen aan om de roscones die met plantaardige vetten zijn bereid, te vermijden en ze met mate te consumeren gezien het hoge vet- en suikergehalte. Beter kiezen voor de taart gemaakt van echte room.

DrieKoningen op verschillende plaatsen in Tenerife

Los Reyes Magos, zo noemt men de Driekoningen in Tenerife, Caspar, Melchior en Balthasar, die kostbare geschenken brengen naar het kindje Jezus, nl. goud, wierook en mirre.  Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren.

Elke gemeente viert dit feest met de aankomst van de Driekoningen (per kameel, per helikopter, per boot…) en een grote, kleurrijke optocht (cabalgata de Reyes Magos). Te vergelijken met de intocht van Sinterklaas in de Lage Landen.

Driekoningen in Adeje

Aankomst DrieKoningen per helikopter

Gewoonlijk arriveren de Driekoningen op 5 januari per helikopter aan het CAMPO MUNICIPAL DE FÚTBOL DE ADEJE (voetbalstadion van Adeje). Daar nemen de Drie Wijzen de “sleutel van de stad” in ontvangst, waarmee ze toegang hebben tot alle woningen om daar geschenken neer te leggen.

Drie Koningen optocht Adeje

De grote Driekoningen optocht gaat gewoonlijk door op 5 janauri rond 19u00 in de Calle Grande van Adeje.
Gran Cabalgata de Reyes.

Driekoningen in Los Cristianos

Los Reyes Magos in Los Cristianos

In Los Cristianos arriveren de Driekoningen per kameel aan de haven op 5 januari rond 17u00.

De DrieKoningen stoet gaat van start rond 19u30 op 5 januari. Deze paradeert door de straten van Los Cristianos om te eindigen aan het Cultureel Centrum (centro cultural)

Driekoningen in Santa Cruz

Ook in de hoofdstad wordt DrieKoningen stevig gevierd. Alle kinderen worden verwacht in het voetbalstadion van Heliodoro Rodríguez López, waar de Drie Wijzen per helikopter landen.

Gewoonlijk zijn er rond de 18.000 ouders en kinderen aanwezig in of rond het stadion. Er wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid voor toeschouwers met beperkte mobiliteit door specifieke ruimtes te reserveren en er worden beelden voorzien met een gebarentaal tolk.

Dit niet te missen spektakel gaat door op 5 januari rond 15u00-15u30. De grote optocht start rond 19u00.

Ook La Laguna kent een groet DrieKoningen traditie.

1 reactie

  1. zondag 1 april 2018

    […] 6 janauari – DrieKoningen (Los Reyes Magos – Epifanía del […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.